vrijdag 14 augustus 2015

Het Plan

City Sonde Science, Fiets mee en meet NO2 badge
Mijn badge
Voor mijn werk ben ik regelmatig op het RIVM en het KNMI, op het KNMI heb ik als vrijwilliger mee gedaan met een citizen science project voor het meten van NO2. Als vrijwilliger kregen we allemaal een fietsmandje mee met de sensor en een datalogger, dan naar huis fietsen en van thuis weer naar het KNMI fietsen.
Wat er in het mandje zat was niet zo heel ingewikkeld en duur op de NO2 sensor na, een Arduino, een GPS, een SD kaart en een batterij.
Door de eenvoud van de datalogger (Arduino+SD kaart) ben ik gaan denken over een eigen meting en zo op fijnstof uit gekomen.


Fijnstof

fijnstof naast een mensenhaar
Mensenhaar met fijnstof
Op school leer je dat de lucht om ons heen bestaat uit 80% stikstof 20% zuurstof en dat klopt aardig, maar in ons land voegen we daar het een en ander aan toe, door de verbranding van benzine, diesel, gas en hout ontstaat er ook fijnstof. Fijnstof kun je vervolgens indelen naar samenstelling, herkomst en grote.
Vooral die grote en samenstelling is belangrijk, fijnstof dat bestaat uit zeezout (door aerosolen uit de Noordzee) is minder schadelijk dan de lucht uit een tweetakt scooter. De grote bepaalt waar het fijnstof in ons lichaam terecht komt. De grote delen 10 micro meter (PM10) komen niet verder dan onze neus en luchtpijp, daarna krijg je de deeltjes van 2,5 micro meter (PM2,5) deze komen ver in onze longen en de ultra fijne deeltjes 0,1 micro meter (PM0,1)komen zelfs in ons bloed.

Het instrument

Hiernaast staan de onderdelen van het te bouwen meetinstrument om een idee van de grote te krijgen staat er 1 losse penlight batterij op. Er gaan 2 optische sensoren mee op de fiets zodat deze vergeleken kunnen worden. De eerste staat in het midden het is een deels blikken doosje van Sharp type GP2Y1010AU0F de andere sensor staat uiterst rechts en is ook deels van blik het merk is Samyoung DSM501A
Rechts achter staat de energie bron een batterijhouder met 8 oplaadbare batterijen, in het midden achter staat de microcontroller een Leonardo. Naast de Leonardo staat de GPS module (ublox neo-6m-0-001) niet het nieuwste van het nieuwste maar meer dan goed genoeg voor een positie binnen 2,5 meter en het moment van de dag op micro seconde nauwkeurig.
Naast de gps staat het geheugen het idee is om iedere seconde, tijd, positie, relatieve vochtigheid, temperatuur, fijnstof en batterij spanning op te slaan op een SD kaartje, dit kaartje is weer in een SD module gestoken zodat de Leonardo er naar toe kan schrijven. Als laatste module staat helemaal links achter een thermokoppel versterker deze is merkloos maar voorzien van een MAX6675K

Alle losse modulen moeten nog worden samengevoegd in een doosje om het te beschermen tegen de elementen en mijn manier van fietsen, 2 ventilatoren om meer lucht door de fijnstof sensoren te zuigen en niet te vergeten software. De eerste volgende blog gaat over het uitlezen van de gps module en het schrijven naar de SD kaart.

Doel

Uiteindelijk moet het gaan resulteren in kleurtjes op een kaart zodat er een beeld ontstaat van het fijnstof tijdens mijn woon werk verkeer van de Meern via Utrecht naar De Bilt of Bilthoven. 

Disclaimer

Ik ben geen wetenschapper hooguit een nerd dus verwacht geen mooie integralen bladzijden met formules, herleidbare en gekalibreerde metingen er komen ook geen beleidstukken van mijn hand en ook geen meningen over wel of geen milieuzone in Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten